12 предсказания за бъдещето на програмирането - Част 2Предсказание № 5: Мрежата на свързани устройства – повече платформи от всякога

Едностранният ефект от това Android (и Linux)   да колонизира света е, че все повече неща ще се присъединят към интернета на нещата.  Android-ът на вашия хладилник ще пише код сам, било то, за да покаже на дисплея детски рисунки, някоя брояща калории програма, или предложение за рецепти според това, което има в камерата. Кой знае?

От всичките нови платформи, които ще се измислят, най-важна ще бъде колата. Навигацията и пазаруването са само началото. Когато автономните автомобили бъдат демонстрирани, ще има още повече възможности за разработчиците да използват местоположението и информацията за колата.

Ключът за това е да се открият съществените характеристики за новия домейн. Докато операционните системи като Android предлагат унифицирана среда, то всяка платформа ще изисква персонализирани характеристики. Роботизираните играчки например, ще имат нужда от филтри за съдържанието, което да показва подходящата за използване възраст. Термостатите ще искат да си взаимодействат с прогнозата за времето. Да се построят тези API-та с правилните характеристики, ще бъде ключа към колонизирането към мрежата на свързани устройства. 

Предсказание № 6: Отворените източници ще намерят нови начини да ни изтискат

За целия този успех на купчината отворени източници като Android, Ubuntu, или MySQL, остава дразнещия проблем с намиране на приходи за подкрепа на програмирането. Има множество добри истории как отворените източници са помогнали на хакерите, но няма много примери за това как компании са създали сравнително стабилна среда, която позволява на програмистите да си осигурят здравна грижа и прехрана.. 

Огромното мнозинство на компании за отворени източници, разпространява нещо, което е по-добре да се каже демонстрационна версия, прикрита с лиценз за отворен източник. Тогава, някакъв вид таен източник е здраво заключен, за да даде на програмистите нещо с което да се съгласят. Така е устроен света. Защо да купуваш кравата, след като можеш да имаш мляко безплатно? Най-добрия проект за отворен източник ще намери начин да затегне болтовете по удобен начин, без да плаши клиентите. 

Предсказание № 7: Ще изобилства от приложения на WordPress

Най-голямата грешка, която направи администрацията на Обама беше, че се опитаха да изградят уеб сайтовете си за застрахователните борси от нищото. Никой вече не прави това. Защо да си създаваш трудности, като можеш да добавиш plug-in към WordPress? Ако пък избираш чак толкова, можеш да работиш с Joomla или Drupal. Въпроса не е толкова коя платформа ще използваш, а просто факта, че има все по-малко и по-малко причини да създаваш свое собствено приложение, при положение, че в доминантната структура са включени толкова много функционалности. 
Играта става дори по-интересна, когато започнеш да хакваш кода. WordPress има собствен вграден редактор, така че можете да можете да програмирате директно в WordPress. Няма програма за премахване на проблеми, но можете да го решите. Ако WordPress добави добър браузър за база данни като например PHPMyAdmin и добави няколко инструмента за отстраняване на проблемите, програмирането наистина ще се забърза. 

Предсказание № 8: Plug-ins ще заменят завършените програми 

Основните уеб приложения не са единствените, които движат отрязъците на кодовете, които могат да бъдат вмъкнати в по-голяма рамка. Сега по-новите приложения като MagicHour направиха внасянето дори още по-лесно, потребителите на MagicHour например могат да споделят филтри, точно както споделят снимки. Повечето главни платформи предлагат добър plug-in API, а тези с най-добрия имат богата среда с хиляди модули, библиотеки и plug-ins. 
Разцъфналата среда за кодирането означава, че програмиста ще напише още няколко отрязъка и по-малко приложения. Правилната част лепило за свързване на кодове може да бъде милиони пъти по-силна от ръчно писано приложение, съдържащо мегабайти с бинари файлове. Малък отрязък може да задвижи всичко в цялата система. Едно голямо приложение трябва да прави всичко само. 

Обиграните програмисти ще се научат да задвижват това, чрез създаване на plug-ins, не програми. Те ще научат API-тата за хост програмите, и ще свържат частите. Много малко вече ще създават нещо от самото начало. Ние всички ще бъдем част от нововъзникващия Борг.  Коментари

Най-популярни публикации

Четири начина да подобрите призивите си към действие.

Защо вашият малък бизнес трябва да започне блог?

Schema.org представя нови елементи на действие