Всичко за Емоджи Маркетингът. Какво трябва да знаете за това ново явление.


Емоджитата завземат света! Все повече марки експериментират с тях опитвайки се да бъдат релевантни и модерни на последните тенденции в сферата. Какъв обаче е най-добрият начин да направите това и какво трябва да избягвате?

Емоджитата вече са поели значителна част от онлайн комуникацията, като хората си служат с тях, за да изразят чувство, вкус, или интерес, без да използват дълго писмено описание.

Терминът "емоджи" стана толкова популярен, че беше избран от Oxford Dictionaries като „дума на годината за 2015 г.“ От тази гледна точка, това че много компании решиха да включат емоджитата в рекламните си кампании, не бе никак изненадващо.
Често брандовете се опитват да бъдат част от една тенденция, но винаги съществува риск да се прекали с този елемент и използването на някакъв популярен тренд да се окаже нерелевантно към рекламирания продукт.

Възходът на емоджитата в рекламите.


Според проучването на „Socialbakers“, включващо анализ на 500-те най-популярни бранда, 59% от тях са включили емоджита в постовете си в Twitter, при Facebook постовете, процентите са 40.

Измерен е внушителен 777% ръст в използването на емоджита в рекламните кампании за 2016 година, в сравнение с използването им през 2015.
Междувременно, 92% от всички хора в интернет са използвали емоджита поне веднъж, което доказва тезата, че малките символи се превръщат в нов начин за интернет комуникация.


Интересно е да се наблюдават причините, поради които хората използват емотикони и изглежда, че тя не е просто за забавление и от небрежност. Всъщност хората могат да използват емотикони, за да подобрят онлайн комуникацията, да бъдат по-добре разбрани, да добавят чувство, или просто да се изразяват по възможно най-бързия и подходящ начин.

Тази нужда от нов тип изразяване придобива важна стойност за брандовете, които започват да използват емоджитата, за да подсилят ефектът от рекламното си послание, като то вече става по-лесно за разбиране, а мотивите му са по-отчетливи. Това е и един страхотен начин те да достигнат до много по-голяма аудитория.


Трябва ли вашият бранд да използва емоджита?

Еможитата може да помогнат на марката ви да добави личен елемент към маркетинговите съобщения и да създаде допълнителна привлекателност пред своята аудитория, но това не означава, че ефектът е гарантиран.
Преди да започнете прекомерно да употребявате емотиконите като начин за увеличаване на вашата аудитория, може да се наложи да обмислите:

- Как моята целева аудитория взаимодейства онлайн?
-Ще се подобри ли стойността на маркетинговото съобщение, ако използвам емоджита?
- Кои емотиконите може да са най-подходящи за моята марка?
- Наистина ли знам значението на емотиконите, които ще използвам?
- Колко често трябва да ги използвам?

От друга страна, използването на емоджитата зависи от:

Целевата аудитория
Уместността
Честота на използването им. Тя може да се коригира в зависимост от определената кампания.

Вече често се наблюдава използването на емоджитата и в имейл маркетингови кампании, където също е доказан техният положителен ефект. Има изследвания, които ясно показват, че имейлите с емоджита се отварят по-често от тези без.

Щом марката ви е готова да включи емотикони в следващата си кампания, може да се нуждаете и от малко вдъхновение за възможно най-добрият начин да го направите. Също така, поучете се от грешките на други марки, за да сте наясно с това какво да избягвате.

Примери

Domino's

Domino's създаде една от най-популярните кампании, свързани с емотикони, когато поиска от клиентите да поръчат пица, пускайки туийт, който да включва емотикона изобразяваща пица. Хората трябваше да се регистрират в сайта на Domino's, за да могат да поръчват чрез Twitter. От този момент насам, вече можеш да си поръчаш пица само чрез един туийт. Какво по-лесно от това?

Ето как един прост символ лесно се включи в рекламната кампания на марката и интернет потребителите се превърнаха в клиент по най-креативния начин.


General Electric


General Electric реши да създаде кампанията #EmojiScience миналата година, за да отпразнува Световния ден на емоджитата, доказвайки, че "има наука във всичко, дори и в емотиконите".


Те създадоха уебсайта emojiscience.com, представяйки емоджитата под формата на периодичната таблица на елементите, като всяко емоджи довеждаше до допълнителна научна информация.

Връзките не само насочваха потребителите към персонализирания сайт, но и към социалните профили на General Electric и съответните им публикации, създавайки впечатляваща многоканална кампания, която не можеше да остане незабелязана.


Chevrolet 


Chevrolet създаде още една силно обсъждана кампания използвайки емотикони, като популяризира пускането на Cruze 2016 в прессъобщение, създадено само от емоджита. Резултатът беше едновременно уникален и объркващ и затова компанията създаде подходящи видеоклипове, които помагат на потребителите да разчитат посланието им.

Кампанията доведе до 18 пъти по-висока степен на ангажираност в Twitter, 166 000 показвания на YouTube, 21,7 милиона показвания в платената социална и дисплейна реклама, както и значително медийно отразяване, което доказва, че автентичността и творчеството могат да бъдат възнаградени.

WWF 

WWF стартира първата кампания за набиране на средства, основаваща се на емотикони, повишавайки информираността към защитените животни и затова тя включваше 17 емоджита за кампанията #EndangeredEmojiTwitter, насърчавайки хората да ги използват в своите туийтове. Всеки един туийт се равняваше на дарение от £ 0.10.


Taco Bell 

Taco Bell стартира кампания, чиято цел беше компанията да се сдобие със собствено тако емоджи. За целта марката организира подписка, която доведе до повече от 30 000 подписа от хора, които подкрепиха създаването на уникално тако емоджи!

По времето, когато се появи тако емоджито, Taco Bell вече имаше повече от 600 gif-а и снимки, с които отпразнува постижението си, а също така стартира и ограничено издание на нов вид тако "Доритос Локос Тако", за да отпразнува победата си.

Освен това, Taco Bell доказа, че наистина харесва идеята за тако емоджи като част от маркетинговите си кампании и затова създаде и #TacoEmojiEngine, ангажиращ начин за взаимодействие с клиентите си (като едновременно с това популяризира тако емоджито и самата марка)


Coca-Cola

Coca-Cola всъщност е първата марка, която изпробва стандартните емотиконки в Twitter и, за да отпразнува този факт, кампанията създаде кампанията #ShareaCoke.

В партньорство с Twitter, Coca-Cola се надяваше да счупи рекорда за "Най-голямата наздравица на света", като окуражи хората да използват хаштага #ShareaCoke и по този начин да открият новото брандово емоджи на Кока Кола.


Творческата концепция доведе до повече от 170,500 отбелязвания в световен мащаб през първите 24 часа, подобрявайки рекорда за най-голяма наздравица.
Тогава за първи път компаниите осъзнаха как едно емоджи може да разшири обхвата на рекламата, при това само за 24 часа. Изведнъж, в света на рекламата се появи съвсем нова и неизследвана ниша.

Bud Light

Bud Light излезе с една проста, но ефективна идея за честването на 4 юли 2014 г., създавайки американския флаг от емоджита. Постът доведе до 142,477 ретуийта и до по-нататъшно ангажиране с потребителите, които започнаха да взаимодействат с марката чрез използването на съответните емотикони.


Disney

Disney искаше да отпразнува старта на Star Wars: The Force Awakens по най-добрия възможен начин и това включваше създаването на емоджита, превръщайки популярните герои в уникални емотиконки.


Twitter работеше съвместно с Дисни и Lucasfilms за пускането на специалните емотикони месеци преди издаването на филма, което помогна да се разшири еуфорията около него. Хиляди потребители в Twitter експериментираха с новите емотикони.

Нещо повече, Дисни наскоро разказваше "Star Wars" чрез емоджита във видео, което определено е нещо доста креативно. Резултатът бе почти 9k ретуийта и 13к харесвания.                

Ето как и McDonald's отбелязаха международният ден на емоджито, 17 юли.


Три съвета, които трябва да имате предвид:

1) Не се престаравайте
2) Бъдете подготвени
3) Не се вманиачавайте по емоджитата

Лесно е да се обсебиш от използването на емоджитата и да прекалиш, независимо дали си потребител, или марка, но винаги трябва да намериш оптимален баланс.


Уверете се, че наблюдавате последните тенденции, като анализирате реакциите на аудиторията си, за да проучите какво те очакват от вашата марка.

Имайте предвид, че емоджитата трябва да се използват, за да се подобри позитивното чувство към вашата марка, прекомерното им използване може да отчужди аудиторията и да се създаде спорни резултати.


Оригинален източник - https://www.clickz.com/a-complete-guide-to-emoji-marketing/105032/


Коментари

Най-популярни публикации

Четири начина да подобрите призивите си към действие.

Защо вашият малък бизнес трябва да започне блог?

Schema.org представя нови елементи на действие