12 предсказания за бъдещето на програмирането - Част 3Предсказание № 9: Дълъг живот за командната лента
Докато беше лесно да задаваш команди по свой начин в работно приложение, учудващо количество работа все още се върши в текстовите редактори и терминалните прозорци. Така че, противоположното на това, което виждате командната лента няма да изчезне. Всъщност, все повече и повече модерни инструменти ще работят само с командна лента. 

Фактът е, че командните ленти са твърде гъвкави и универсални и няма как да бъдат изместени. Красивите GUI-та с кликащите интерфейсове и завлачи и пусни джаджи може да привличат внимание, но програмистите продължават да се завръщат към текста. 

Леснотата на скриптирането е в центъра на непрекъснатото съживяване на командната лента. Докато някои компании като Apple имат сносни инструменти за скриптиране на GUI, те никога не са били толкова гъвкави или многопластови като командната лента. Колко хора пишат шел скриптове за техните Мас-ове и колко пишат AppleScripts?

Командната лента ще го надживее, защото е лесна и се удължава. Ако имате скрипт, лесно можете да го удължите и да го залепите към други скриптове. 

Предсказание № 10: Понижаването на изискванията ще се провали

За последните 50 години програмистите опитаха да улеснят хората при изучаване на програмиране и за 50 години те успяваха – но само като ги учеха на най-основни задачи. 95% от населението може би може да открие логически оператор за проверка на условията, но това не е същото като да бъдеш програмист.

Това няма да спре приятелчетата с добри намерения да понижат изискванията на програмирането дори още повече, така че всеки да може да го прави. Евангелистите ще продават големи мечти за свят, където всеки програмира, и ще привличат големи дарения с твърдения, че единствения начин държава Х да остане начело на играта е, ако всеки гражданин от държава Х научи да програмира Ruby или техния VCR. 

Уви , истинското програмиране означава да разбираш невидимите числа, танцуващи в малката кутийка. Означава да разбираш условността за създаване на софтуер за отговорността на подялбата, така че софтуера да може да работи чисто.Само няколко мозъка изглежда могат да се справят с тази работа, и изглежда като че ли, делът на хората с тази възможност ще се променят драстично след повече от 50 години опити. 

И не, програмирането на езици, чийто синтаксис повече наподобява английски език няма да помогнат. 

Предсказание 11: Аут- и инсорсинга ще останат в застой

Едно стандартно предсказание е, че цялата работа по програмирането ще се влее към държавите с най-ниското заплащане. 

Този дързък икономически закон е огледало на предсказанието, че нискокачествената работа ще бъде заменена от автоматични инструменти, а истинската работа ще бъде за тези, които разбират бизнеса. 

И двете ще продължат да съществуват. Аутскоринг тимовете ще спечелят работа с ниски оферти, но ще бъдат смачкани от новите автоматични инструменти. Една дузина уеб сайтове ще улесни наемането на нископлатени работници по цялото кълбо. Друга дузина сайтове ще улесни драстично да се стигне от 0 до 60 без да се наемат цели екипи от хора. Отборите, които зависят от аутскоринг договори ще се видят внедрени срещу вътрешните екипи, които разбират от бизнеса и нямат нужда от помощ. 

Предсказание 12: Мениджмънта ще продължи да не разбира кодерите и кодинга

Един от най-болезнените разговори е да слушаш непрограмисти в костюми, които искат нещо. Видели са във Facebook или eBay или някой готин демо сайт да прави нещо интересно и сега искат да преместите този бутон за секунди. Докато сте там, направете го да изглежда точно като готиния пример. Понякога тези искания сработват веднага, но често приключва с чувство на неудовлетвореност, тъй като костюмарите не знаят какво искат. 

Типичният отговор е да опитат да наемат 22 годишен, току-що завършил Станфорд, нито един друг университет няма да се справи с това. 23 годишният вече най-вероятно е със самочувствие и вече мисли за живота си извън офиса. 22 годишният ще може да работи билиони часове, за да вмъкне тази бляскава готина новост в CSS-ът.

Костюмарите могат да прекарат години в изучаване на технологията, но е по-лесно да внедрят няколко младоци. Тяхната невъзможност да разберат базовата технология е основната причина за възрастовата дискриминация. Единственото решение, което ни идва на ум е да търсим някой програмист-еднорог. Моля, без 30-годишни и завършили Станфорд. 
Компаниите, които гледат отвъд мечтите и намират начин да впрегнат талантите на всички останали , са тези които успяват. Те ще намерят начин да работят здравомислещо, за да създадат стабилен софтуер, който предлага достатъчно характеристики, за да бъде използваем.


Коментари

Най-популярни публикации

Четири начина да подобрите призивите си към действие.

Защо вашият малък бизнес трябва да започне блог?

20 начина да повишите видимостта на Вашата Facebook страница