12 предсказания за бъдещето на програмирането

Вгледахме се в кристалната си топка на кодирането, за да намерим сигурните залози на интригуващи разработки, които програмистите трябва да набележат в следващите 5 години


Ако да уцелиш мишена е трудно, а да уцелиш движеща мишена е още по-трудно, то тогава да създадеш нова хитова технология граничи с невъзможното, тъй като формата и същността на мишената се променят докато се движи. Замислете се над създаването на луксозен лаптоп точно когато лаптопите изпадат в немилост, или ново убийствено приложение, когато смартфоните са в застой, или опит за взривяващ таблет, точно когато бъдещето на удобните за носене технологии е поело контрола. 

Не е тайна, че модата в технологиите се развиват бързо – и инструментите и средствата за създаване на тези технологии постоянно се развиват. Но, ако не надигате глава от време на време да се загледате в проектите, които предстоят в следващата година, може да се окаже, че кодирате невъзможна за бягство заешка дупка. 

За да ви помогнем да се подготвите- или поне да започнете с размишленията – за бъдеще, което се провиква по небосклона по-бързо отколкото ние виждаме, ние събрахме една дузина предсказания за това как в следващите 5 години от програмирането ще бъдат разтърсени. Нашето кристално кълбо е много субективно и някои от следващите предположения може да не се докаже универсално. Някои няма да бъдат изцяло реализирани след 5 години. Някои вече са реалност, но обхвата на тяхната истинност не е изцяло установен или широко разпространен, както ще бъде съвсем скоро. Някои могат да покажат полу-истини заради някои разногласия, тъй като програмистите могат да поемат по различни пътеки. Някои могат да бъдат и изцяло грешни. 

Въпреки всички тези условия, тук има истина като цяло. Хвърлете им бърз поглед, тъй като бъдещето се променя по- бързо отколкото мислим.

Предсказание № 1: GPUs ще бъде следващото CPUs

Спомняте ли си времето, когато хората се хвалеха за CPU в кутиите си? Сега дори и най-доброто CPU струва не повече от 200 долара, докато модни графични карти редовно струват 500, 600 долара или дори много повече. Геймърите обичат да се хвалят със силата на графичните си карти, не техните CPU и това движи пазара. 

Останалата част от света бавно наваксва. Все повече софтуери използват GPU. Вярно, че някои от тези ранни области са изначално графични процеси, като работата на уеб браузърите, но все повече виждаме апликации, които нямат нищо общо със скицирането на модерни картинки, които са били пренаписани, за да се използва паралелно конструкцията на GPU. Физиците ги използват за изучаване на материя, химиците го използват за изучаване на реакции; астрономите симулират галактиката с графични карти; биолозите схрускват статистиката за изучаване на популацията с GPU и за малко тази година нагорещих офиса си използвайки GPU за моите bitcoins.

Практики като тези ще стават все по-широко разпространени. Скоро по-добрите компилатори ще направят възможно да се напише код, който програмата сама да засича кога работи ефективно на GPU. Академичните инструменти вече го могат на ограничено ниво, но ще стане много по-популярно, когато за всеки е по-лесно да го прилага за който и да е проект. 
Можете да заложите вашите bitcoins на това. 

Предсказание № 2: Базите данни ще предоставят много по-сложен анализ

Веднъж предоставили контрола над данните на неяо “наречено“ база данни, програмистите престанаха да бъдат “програмисти“ и започнаха да бъдат “потребители на база данни“. Това не е нещо лошо. Все пак, базите данни са конструирани, за да бъдат по-ефективни при боравене с данните, от което и да е друго нещо създавано от човешка програмистка ръка, особено при много затегнати крайни срокове. Те също така са (обикновено) много ефективни при използване на RAM и балансиране на йерархията на паметта. Да изпращаш числа в базата данни и да оставиш базата данни да си върши работата много често не е най-интелигентното решение, тъй като базата данни сама по себе си с времето става още по-интелигентна. 

Това се получава, защото със сигурност базите данни на бъдещето ще могат да правят повече от това само да складират числа. Много системи бази данни вече имат сложни двигатели за репорт (напр. „business intelligence“), и тези екстри само ще продължават да стават по-силни, разрешавайки на базите данни да стартират по-сложни алгоритми на таблети, търсейки по-ефективно строежа на данните и вършейки повечето от работата, която в момента се натрапва от нашумялата дума „big data.“

Тази сила и сложност ще бъдат задвижвани за сметка на преместването на данните тук и там. Просто екстрактвайки информацията от базата данни и подавайки я на отделен пакет „big data“ ще доведе до значително увеличение на времето и още повече програмиране. Пускайки данните в базата и оставяйки нейните двигатели да извърши анализа ще бъде много по-бързо, защото ще ограничи твърде голямата комуникация, както и ще намали нужното програмиране за екстрактване на стойностите от склада за данни. 

Предсказание № 3: JavaScript за всичко

Не, JavaScript няма да бъде единственият език в програмния свят, особено след учудващо големия брой реклами за Cobol, които са били регистрирани, но определено ще започне да изглежда така, JavaScript не може да се избегне в браузъра, който в момента управлява почти всичко в потребителския компютър. Сега от страна на сървъра това се обгръща с инструменти като Node.js.

JavaScript със сигурност ще стане по-доминантен и в други области. Преди единственият начин да влезеш в смарт телефон беше да пишеш код на език, който е задал производителя: Objective-C за iPhone; Java за Android; C# за Microsoft. Сега, повечето производители на мобилни устройства могат да получат изпълнението, което искат от приложението HTML5, което се изпълнява като изглед на браузър. Резултатът може да не е толкова бърз като в оригиналните кодове, но JavaScript е също достатъчно добра и портативна за мрежата.

Браузърът не само колонизира телефони; той изяжда цели платформи. Chrome OS и Chromebooks правят обикновените платформи старомодни. Защо да се притесняваме за това, след като браузъра и JavaScript могат да правят всичко?

Главната рамка ще има Cobol. Биолозите най-вероятно ще се придържат към Python. Linux ще се пише в С. Но почти всичко останало е честна игра като JavaScript ще завладее света. 

Предсказание № 4: Android на всяко устройство

Ако браузъра не спечели, много близко го следва Android. Дизайнерите на камери, заплашени от мобилните телефони с добри лещи, започнаха да слагат Android на камери, така че да можете да стартирате Instagram на Nikon. Сега това прави ли Nikon компютърна компания? Има ли изобщо значение?

Има хладилници с Android, уредби за коли, часовници, телевизори и дори слушалки. Някои се оплакват, че UI са твърде сложни, защото могат да правят твърде много неща, но тук се отклоняваме от темата. UI слоя винаги може да бъде опростен. Ако Android работи отдолу, платформата ще доминира. 

Ще стане дори още по-сложно. Производителите на настолни компютри гледат към ръста на таблетите и се чувстват изритани. Тяхното решение е да използват Android за Windows и да оставят хората да си стартират приложенията на екрана. Някои просто стартират съхранените Android емулатори, използвани от програмистите, но някои гледат отвъд това, за да създадат бранд като „PC Plus.“ Веднъж поел контрола над света над компютрите, Android може да се комбинира с браузърите, за да изпрати оригиналните приложения на Windows към далечното трето място в mindshare box.

Източник: http://www.infoworld.com/d/application-development/12-predictions-the-future-of-programming-235292?page=0,0

Коментари

Най-популярни публикации

Четири начина да подобрите призивите си към действие.

Защо вашият малък бизнес трябва да започне блог?

20 начина да повишите видимостта на Вашата Facebook страница